Tuesday, October 6, 2015

20 years old pregnant lady

Assalamualaikum.
Salam sejahtera.

As u olss know skrg saya sarat mengandung adik adam. Alhamdulillah Adam dah 1year 6month. Alhamdulillah anak umi sihat sejahtera.
makin lasak. makin. grrrrr. gerammssss.

So, todays entry agak emo sikit dri entry2 yg lain. just want to share my experience. *Maaf jika ade typing error sbb update blog pkai phone.

saje letak gambar sanding. hehehe. rindu.
skrg preggy 36 weeks 3 days. countdown 3 weeks and 4 days left. due 31.10.2015 inshaAllah.
semoga berjalan dgn lancar.

2nd pregnancy bukan mcm adam dulu. lain sangat. i can say this one more complicated.
masa adam dulu mmg mewah bab makan. mmg suka sgt makan. loya2 awal pregnancy tu biasa. tp yg kedua ni. until now selera makan takde. naik berat dlm 6 kg je. masa adam dulu naik 18kg.
busy sgt kat office. bangun office masak apa semua nasib ade suami membantu. adam tgh lasak. so mmg takde selera nak kemas rumah hehehehe.

masa tgh masak tetiba suami tanya nk tolong apa2 tak. suruh dia kemas ruang tamu. dia pergi dpn pastu patah balik ke dapur kata "umi,abi tgk depan mcm xde selera dah" hahahahaaha. biasa la budak an. syiling berterabur. surat khabar lah. tin sardin pun ade kat ruang tamu. adam punya rajin. huhu

2nd pregnancy ni mmg suka sgt masak. tp tak suka makan. masak lah apa pun mmg sedapp. haceehhh. bukan nak bangga tp mak yg puji. hehehe. boleh dikatakan kerap juga saya masak. bawak bekal ke opis. jimat. huhu. makan skali ngan suami waktu lunch.

Last 2 weeks. pagi ahad. bangun. solat subuh. masak. mula rasa sakit kat pinggang and serviks. mcm rasa contraction. tp x mungkin contraction sbb sakit dia berpanjangan sgt2. tp ignore je la asal boleh masak layan family. after solat zohor nak bwk adam jalan2 kat sunway. masih lagi sakit. tp tahan je. adam pulak lasak. x pe lah biar kan time mcm ni la rasa dia nak bermanja. nnti anak ke 2 ade x de masa da untk adam. kuat kan semangat juga. last2 mmg tak tahan makin sakit sangat. Suami cepat2 suruh balik pergi hospital. ingat nk pergi hospital yg slalu check up (razif). tp ahad tutup. so pergi lg ke klinik norazian. no choice. sakit sgt dah ni. doktor check urine. dia kata urine infection. bahaya juga bole menyebabkan premature contraction. itu sbb sakit pinggang and bahagian serviks.

doktor bekal kan ubat pastu dia kata after 3-4 days kene check lagi. lps 4 days makan ubat check up kat Hospital Razif untk weekly check up. bila check urine masih lagi ade infection. dont know why. doktor just kata suruh minum byk air and it should be ok. klau sakit sgt. makan panadol untk tahan sakit. ye laaa. mana tak nya. lama juga tahan sakit. sampai malam nk tidur kadang ternangis sbb sakit sangat. dgn baby sgt2 aktif dlm perut. sampai skrg juga lahh sakit nya. tapi dah elok sikit dri sebelum ni.

Dari awal sampai 7 month bila scan kepala baby kat atas. agak pelik. ade few time x rasa baby gerak tapi perut mengeras. merenggang. sakit sangat. the next day buat appoimemt untk buat 4D scan. masa 4D scan baby dgn pakar. dia check baby agak panjang. bukan besar. tp panjang. and kepala tetiba kat bawah balik. pelik juga lahh. huhu. doktor kata mungkin sbb tu lah perut sakit arit tu sbb baby berpusing. huhu. lagi2 baby panjang. so dia guba space byk. huuuhhhh sakit hooo. x pernah pengalaman sbb masa adam dulu dia kepala kat bawah terus duduk diam2 x pusing2.


Masa last week scan kan. nampak baby tgh 'makan' tangan dia, siap gerak2 lagi.
huhu rasa nak nangis masa tu..

tapi.

pengalaman paling best bila preggy. kulit muka mmg xde jerawat. flawless. hehe. masak jadi sedap. plus cakap je nak makn ape. encik suami sedai membantu. hehehe.


well thats it for now. thank you sbb baca rintihan,,,
saja nak citer. kesian ngan group coc dah lama x join war coc. maaf geng. huuuuhhhh x tau bile boleh aktif clan balik. busy memanjang. waktu malam pun kadang teringat pasal kerja. i cannot la. huhu.

ok doa kan saya dan baby sihat ye.

nah blanja gambar 4D scan.



salam sayang.
Ummi adam

4 comments:

  1. assalamualaikum. hyeee mommy preggy. wow. hebatkan ujian bila tengah mengandung gini? takpe kay aifaa. sabar dan kuatkan semangat tu. lama tak baca post dari aifaa. eika doakan semoga semuanya berjalan dengan lancar. Aminn :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you eika, baca rintihan ibu sarat mengandung huhu. i really need support. huhu

      Delete
  2. Hehe setiap pregnancy xsama. mmg org ckp preggy kali kedua akan beza byk dgn first hehe... eh btw, link me back kalau rajin :D

    ReplyDelete
  3. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete